Guide för introduktion av nya volontärer

Guide för introduktion av nya volontärer

  • Kul att du vill vara med i Solikyl!
  • Hur hittade du Solikyl och vad gör att du vill vara med?
  • Vad vet du om Solikyl?
  • Solikyls syfte:
    • Miljöorganisation och inte välgörenhet
    • En del av en global rörelse mot matsvinn
    • Ideellt och ingen får betalt, ingen får ta emot ersättning
    • Maten får inte säljas eller ges till vinstdrivande verksamheter
  • Solikyl:
    • Diversifierad grupp, många olika personer
    • Krockar och konflikter kan uppstå
    • Platt organisation utan hierarki, alla har lika mycket att säga till om allt
    • Inget krav på hur ofta man hjälper till
    • Olika sätt att hjälpa till: Hämta mat, dela ut/vara värd, övriga insatser
  • Hämtningar:
    • Rutiner på aktuell hämtning
    • Förklaring att man kan skriva upp sig var som helst
    • Vad är lika mellan olika hämtningar/platser
    • Vad skiljer sig mellan olika hämtningar/platser
  • Karrot:
    • Finns rutor där man kan boka in sig, ofta flera per hämtning
    • Vissa hämtningar behöver man kontakta ansvarig innan första medverkan
    • Läs beskrivningar
    • Mail från karrot till din mail är inte nödvändigtvis riktat till dig
  • Allmänna hämtningsregler:
    • Kom bara till en hämtning om du är uppskriven på karrot.
    • Om du måste avboka dig senare än 24 h innan hämtning, meddela på karrot och helst hitta någon annan som kan ta din plats.
    • Vänta alltid på övriga hämtare innan du går in i butik. Meddela övriga hämtare om du är sen.
    • Jätteviktigt att alltid vara trevlig och tacksam till butikerna!!
    • Ta inte någon mat om du är osäker på om den är till oss. Fråga alltid vid osäkerhet!
    • Sortering av mat till sig själv sker aldrig i butiken.
    • Viktigt att läsa på och uppdatera sig om rutiner för olika hämtningar, alla butiker har olika regler och de kan behöva ändras
    • Läs riktlinjer för maträddare och titta igen då och då
      http://solikyl.se/riktlinjer-matraddare/
  • Ta hand om maten:
    • Volontärer har första tjing på maten
    • Hur maten fördelas mellan volontärer skiljer sig mellan platser, ibland strikt, ibland kommer man överens med de närvarande, solidariskt och öppet
    • Skillnad på ”sista förbrukning” och ”bäst före”, en av dom får vi INTE dela ut
  • Forumet
  • Fadderskap/Kontaktperson under inlärningstiden

Samarbeta öppet och solidariskt, kommunicera direkt med dem du har åsikter om eller oklarheter med istället för att prata bakom ryggen, så undviker vi konflikter♥

1 gillning