Verksamhetsberättelse 2024-2025

Verksamhetsberättelse 2024-2025

Övergripande

Nya samarbete

Solikyl har inlett nya samarbete med bland annat ICA Prima Sävedalen, Lidl Bergsjön och Pizzeria Mums. Kul när butikerna själva är initiativtagare till samarbete för att minska deras svinn!

Folkkök

I höstas påbörjades igen Folkkök i Aktivitetshuset, helt volontärdriven och med matlagning en gång i månaden. Solikyl har ett nära samarbete med Folkkök och vill stötta projektet, eftersom det är i linje med våra mål att skapa ekologisk och social hållbarhet och vara en förebild för omställningen. Maten som lagas på Folkkök är till mestadels räddad av Solikyl.

Fortsatt utveckling av modell för incidenter och konflikter

Styrelsen fortsatt arbeta med en modell för att uppmärksamma alla delaktiga när riktlinjerna inte följs. I de flesta fall löser det sig enkelt med påminnelser och dialog, så att sådana beteende som att missa hämtningar utan godtagbar motivering inte kan skada verksamheten. Däremot är detta som kan vara väldigt tidskrävande, speciellt när det mer invecklade medmänskliga kommer in i bilden. Vi har lagt speciellt mycket tid på situationer då volontärernas extra engagemang gör att maktobalanser uppstår och gör verksamheten sårbar. Vi jobbar vidare på att skapa en så inkluderande verksamhet som möjligt.

Forskningsprojekt “Circular Grassroots”

Från 2024 har forskningsprojektet Circular Grassroots, som syftar till att studera medborgardrivna initiativ för hållbarhet – såsom Solikyl – genomfört en pilotstudie vid Solikyl GU. I studien har intervjuer, enkäter och fokusgruppsdiskussioner genomförts. Preliminära resultat från denna första delstudie, med fokus på vilka som deltar som maträddare och vilket värde initiativet skapar bland studenter, personal och övriga deltagare, presenterades i en utställning på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet den 3 december 2024. Utställningen har därefter flyttats till A-huset i Majorna, där några Solikyls maträddare, andra aktivister, politiker och tjänstepersoner samlades för att diskutera Solikyls och liknande organisationers värdeskapande.

En ny diskussion, baserad på preliminära resultat från en bredare studie med intervjuer och en enkät bland deltagare vid andra Solikyl-initativ i Göteborg, planeras hållas i A-huset den 12 juni.

Möte med representanter från regeringen i Marocko

Vi har haft ett online-möte med representanter för Marockos regering för att presentera vår verksamhet,då det fanns intresse för hur det skulle fungera att införa där. Mötet var uppskattat och det kan komma att bli uppföljningar.

Foodsharing Sweden

Vi har fortsatt lägga grunder till att skapa ett nationellt nätverk av maträddningsinitiativ. Syftet med projektet är att hjälpa till att sprida Solikyls konceptet och få nya grupper att startas och etableras runt om i landet. Vi planerar att fortsätta jobba mer systematiskt till hösten och söka stöd i samarbete med MSF.

EAJ - en anständig jul 2024

Under julen 2024 fick Solikyl, liksom många tidigare jular, matsvinnet från EAJ - En anständig jul - som hålls på Pustervik julaftonsdagen. Matsvinnet, nästan 350 kg fick precis plats i MSFs alla kylar på Aktivitetshuset och bestod av prima högklassiga varor, av fabrikat som t ex Johan i Hallen, Prinsen, Klädesholmen och olika italienska och franska delikatesser.

Det har blivit allt svårare att engagera volontärer en julaftonskväll, och julhelg. Endast två maträddare hörsammade eventet och det blev stundtals tungt. Utdelning av drygt 200 kg skedde under julhelgen och resterande i början av 2025. Men det var trevligt att mötas av idel glada miner från besökarna som blev positivt överraskade över all fin julmat.

Platser och lokala samarbete

A-huset/Aktivitetshuset i Majorna

Vid aktivitetshuset i Majorna har vi mellan 20-tal hämtningar per vecka. Vi hämtar regelbundet hos 5 mataffär/bagerier och har, utöver det, ett par samarbeten med mer oregelbundna hämtningar. Vi har väldigt många besökare som kommer och räddar mat. Vi delar ut dagligen och kan nog säga att vi har hundratals besökare/räddare varje vecka. Vi är många maträddare som regelbundet deltar i verksamheten och det har har tillkommit några nya och några gamla maträddare har hittat tillbaka. Vi hade lite problem med att fylla hämtningarna i början av året men nu är alla luckor fyllda flera veckor framåt.

Kul! Vi samarbetar och anpassar oss väl efter andra verksamheter i huset och har också kunnat samarbeta med Folkkök som äger rum på A-huset och bistå dem med mat från hämningar. Det känns väldigt roligt och i linje med Solikyl. Vi anser oss vara en uppskattad del av lokalsamhället och vår verksamhet välkomnas som en plats för att möta både nya och gamla bekantskaper. Nu när fotbollsplanen intill byggts om och det är mer folk i rörelse i ”organiserad form” känner vi att vi tillför med mycket då huset är öppet när vi är där. A-huset har även i år, varit en självklar plats för många av Solikyls möten och sammankomster.

Forsstenagatan

Efter en lång period av pausad verksamhet, pga. brist på volontärer, återtogs utdelningar på Forsstenagatan i samband med det nya samarbetet med ICA Prima Sävedalen. Grannskapet har saknat tidigare brödutdelningar och uppskattar väldigt mycket att vi kom igång igen! Det kommer mellan 8-15 besökare, lagom till mängden mat vi får, och utdelningstillfällen bidrar till att hålla gården levande och skapa en känsla av gemenskap bland grannar. Vi delar ut i princip varje onsdag kväll och ev. lördagar.

Frivilligcentralen Knuten

Till Knuten hämtas matsvinn från ICA Kvantum Munkebäck (måndagar och torsdagar), Hemköp Mölnlycke (måndagar) samt Portens bageri (måndag-lördag). Från ICA Kvantum Munkebäck och Hemköp Mölnlycke är det blandade varor, i huvudsak matsvinn, och från Portens bageri är det brödsvinn.

I början av året hämtades matsvinn av besökare på Frivilligcentralen Knutens öppettider dagtid. Från 6 maj gjordes ett nytt försök att åter hålla utdelningar kvällstid utanför Knuten, nu på både måndagar och torsdagar kl. 19.15-19.45. Till en början kom ca 5-10 besökare för att hämta mat, antalet har därefter ökat stadigt upp till som mest 37 besökare. Ett ungefärligt snitt mot slutet av året var 25-30 besökare/gång. Utdelningarna kvällstid har pågått oavbrutet sedan start oavsett om det varit semestertider eller jul/nyår. Vetskapen om utdelningarna verkar ha spridit sig i området men även till andra stadsdelar.

Under hösten var det vid vissa utdelningar ett relativt högt tryck från köande besökare, några gånger uppstod irritation och visst stök i kön. I november ökade vi antalet Solikylare på måndagens utdelningar, från två till tre. Vi funderade även kontinuerligt över strukturen för utdelningarna så att det ska gå smidigt och upplevas som rättvist. Eftersom besökarna själva får välja ett visst antal varor i varje kategori är det viktigt att det finns en tydlighet i utdelningen.

På torsdagshämtningarna från ICA Kvantum Munkebäck har blivande Solikyl-medlemmar introducerats i stort sett varje vecka. Även på Portens bageri har ett antal blivande medlemmar introducerats under året. På Frivilligcentralen Knuten har det varit en handfull introduktioner, som alltid förläggs till torsdagar. Det är cirka 25 aktiva medlemmar i Kålltorpsområdet. Samarbetet med Frivilligcentralen Knuten har under året fungerat väl.

Fyrklövern

Under det senaste året har vi fått en lokal på Fyrklövern och vi har en god relation med fastighetsägaren och hoppas på en större lokal 2025. Vi har utdelning onsdagar kl 18-19 och lördagar och söndagar kl 17-18. Man kan antingen skriva upp sig för att rädda och transportera maten eller dela ut den, eller både och. Detta bad de lokala solikylarna om tidigt då vissa inte hade något sätt att transportera mat på. Vi släpper in 2-3 st besökare åt gången som får ta mat och sedan gå och ställa sig i kön utanför igen om de vill, för att sedan ta mat en andra gång när alla fått gå första rundan.

Vi räddar mat från Dahls Kville 3 ggr/vecka samt Maträtt Wieselgrensplatsen 2 ggr/vecka. Från Dahls Kville får vi massor med bröd, samt frallor, bullar, längder, mackor och sallader osv. Från Maträtt får vi varierande matvaror men mycket dippar, ibland grönsaker, färdiga matlådor som görs för deras volontärer, bröd, snacks osv. Frallor förpackar vi i påsar, så att varje besökare får med sig en påse och inte behöver röra på alla frallor osv. och det har gått mycket smidigare och snabbare på detta viset.

Våra frysar är små så när vi har utdelning och inte många kommer och det blir massor med bröd kvar (30+ kg) så har vi kört ut det till närliggande boenden så det inte behövs kastas bort.

Vi har cirka 20-30 besökare vid varje utdelning. Vissa kommer från längre bort, t.ex. Kortedala. Vi har dock inte frågat var besökarna kommer ifrån men detta är vad vi har hört.

Vi har gjort en facebookchatt för dom som är aktiva på fyrklövern, då vi har märkt att många har svårt för att skriva i Karrot och läsa där och man får snabbare svar där ifall någon blir sjuk eller inte kan närvara, och då brukar vi kunna snabbt hoppa in och se till så vi hittar en ersättare.

Vi har introduktioner rätt så ofta. Vi talar även med fler lokala butiker osv. för att starta fler samarbeten, så förhoppningsvis till nästa år så har vi fler ställen vi räddar matsvinn från!

Fässbergs Församling

Solikyls verksamhet är belägen i Fässbergs församlingshem och samarbete sker mellan våra verksamheter. Utdelning sker på torsdagar klockan 13:30 och mestadels utomhus. Antalet maträddare rör sig mellan 45-60 personer. I nuläget fördelas maten i korgar som vi får låna av kyrkan. Vi har kommit fram till att denna variant är den mest solidariska. Om man som maträddare vill byta något i den korg som man fått, kan man göra detta med andra hämtare. Om man inte vill ha en vara läggs den ut på ett bord, fritt för alla att ta. Om vi haft mycket bröd har detta delats ut genom att man får hämta vid en separat kö. Om det blir mat över väljer vi att ge detta till kyrkans matutdelning på fredag.

Våra samarbetspartners som vi hämtar hos varje vecka är:
Hemköp Mölnlycke där vi får varierande mängd varor såsom bröd, mejeri, kött, lite frukt o grönt.

ICA Kvantum i Mölndal där vi får bröd, mejeri, och kolonialvaror.

Hemköp Mölndal där vi får varierande mängd varor såsom mejeri, bröd, kött, kolonial.

Ica Nära Pedagogen Park där vi får frukt och grönt.


Sedan har vi också lite mer sporadiskt samarbete med Mektagonen där vi får fryst färdiglagad mat samt Elsie´s restaurang. De som hämtar hjälper också till med utdelningen samt med för och efterarbetet.

Guldhedens returbutik

Solikyl och Guldhedens returbutik startade ett samarbete sommaren 2023 med främst matsvinn från några näraliggande bagerier. Utdelningarna blev snabbt populära. Brist på volontärer gjorde att samarbetet upphörde tidigt våren 2024. Vi vill tacka Returbutik för ett fint samarbete som gjorde att vi kunde rädda flera hundra kilogram fortfarande ätbar mat i form av fint bröd och bullar.

Handelshögskolan

Utdelning sker en gång i månad, på tisdagar under universitets terminstider vid entréplan på Handelshögskolan, Vasagatan 1. Det är ca. 10 aktiva studenter som jobbar med utdelning och 3 aktiva hämtare. Mycket välbesökt av cirka 80-100 maträddare, främst studenter från olika fakulteter vid Göteborgs universitet men även flera andra besökare, till exempel administrativ personal och externa deltagare som bor i närheten samt några personer som regelbundet kommer till Handels för att plocka pant. Utdelningen tar endast max. 15 min. Hämtningar sker på Brogyllen och Lustgården, och mängden kan variera väldigt, liksom även typen av varor, men som regel är det alltid mest bröd, bullar, frukt och grönsaker. Vi samarbetar också med skolan så att vi kan ta hand om matsvinnet efter skolans event/mat & fika servicering.

Högsbo

Med regelbundna utdelningar varje måndag och torsdag tidigast kl 18.40 där vi delat ut flera ton mat sedan starten. Genom det goda samarbetet med HGF Pennygången får vi använda deras lokal och bjuda på fika vid utdelningar vilket är en uppskattad aktivitet för de som besöker oss. Genom mötesplatsen som skapas så finns det utrymme för oss att ha en dialog med besökarna och kommunicera kring vad som är svinn? Hur ta tillvara på våra resurser på bästa sätt osv. I samband med de lokalmöten vi haft så har vi samlat in feedback, tips och idéer från besökarna utöver vad de säger spontant. Besökarna uttrycker stor tacksamhet och berättar hur mycket de uppskattar maten vi delar ut. Den mötesplats vi skapar varje vecka bidrar till en känsla av samhörighet och gemenskap.

Vi har nummerlappar och slumpmässig utlottning av numren vilket gör det mest rättvist för utdelningen av mat. Varierande mängd besökare per tillfälle men i genomsnitt 15 besökare per gång.

Vi är ett glatt gäng maträddare som regelbundet deltar i verksamheten och uppskattar upplägget och arbetar hårt för att vår utdelning ska genomsyras av värdighet och solidaritet.
Det är viktigt för oss att allt sker demokratiskt utöver de 2 lokal möten så har vi löpande dialoger med alla volontärer kring rutiner och sätt att förbättra strukturen. För att alla ska känna sig delaktiga i verksamheten.
Tyvärr är bristen på plats för förvaring av kärror en utmaning, så det kräver höga krav på de som är aktiva volontärer att alla behöver ha sina egna vagnar för transport.


Vi fortsätter att vara en uppskattad del i butikernas aktiva engagemang mot svinn, HGF Pennygångens driv för samhörighet i området genom att skapa en plats för att möta både nya och gamla bekantskaper. Vi är tacksamma för förtroendet vi får av butikerna, lokalen och besökarna.

Kaverös/Röda stugan

I Kaverös har verksamheten kommit igång rejält, med en stor mängd nya volontärer och en mycket god täckning för alla hämtningar. I och med närheten till framförallt ett av matställena har dessutom körsträckan för dessa hämtningar kunnat minskas drastiskt. Utdelningar sker just nu tre gånger i veckan. Det finns utrymme för god gemenskap och umgänge i anslutning till utdelningarna för besökare utifrån, vilket är en bonus till grundverksamheten, och som har fått stor uppskattning.

M43/Vardagsrummet

I Frölunda har samarbetena fortsatt löpt på bra, och vi har kvar samma antal hämtningar och upplägg som tidigare. Vårt samarbete med Vardagsrummet är mycket uppskattat, och antalet volontärer har även ökat. Vi har påbörjat jobbet med att knyta samman bättre med de närmast liggande utdelningsställena, i närliggande stadsdelar, i syfte att stärka föreningen som helhet och för att underlätta för varandra.

Mötesplatsen Backa-Brunnsbo

Saknas. Verksamheten har varit aktiv.

Återbruket Hej & Tack, Kortedala

Matsvinn delas måndagar, onsdagar och fredagar vid elvatiden. En till tre bilar hämtar matsvinn från Maträtt/ Rannebergen och kör till Kortedala.

Besökarantalet är 40-80 vid varje tillfälle vi har öppet. Besökarna är från olika delar av Göteborg men mestadels från Kortedala.

Vi har köbildning och beräknar mängden utifrån principen; lägg 20 till utifrån antalet som finns när du startar utdelningen. Dvs står det 50 i kön tänker vi 70. Så det lönar sig inte att stå först i kön. Numera har vi det lugnt och om någon försöker tränga sig brukar de som står i kön agera.

Vi har ca 10 stycken som arbetar ideellt med oss i Kortedala oftast fungerar det bra, och om någon är för respektlös eller gränslös så det drabbar övriga agerar vi genom att först prata med personen, går det ej att få en ändring, så görs en anmälan till styrelsen.

Det ska kompletteras med andra ställen som inte är inkluderade ovan