Kära maträddare, kom ihåg att…
Mat vi räddar ska antingen vara i kyl, frys eller fritt i lokalen om det är torrvaror.
Det brukar stå på matens förpackning hur det ska förvaras.
Viktigt att vi följer detta och inte bryter kylkedjan så att maten blir dålig eller att besökare blir sjuka. Märker du att mat inte följt denna kylkedjan får du kassera maten eller så får solikylare ta hem det och ta risken för att bli dåliga.
Vid förberedning:
- Tvätta händerna noggrant innan du hanterar livsmedel, tvätta mellan olika arbetsmoment.
- Om du har långt hår, sätt upp håret med hårsnodd.
- Kolla om bord och arbetsytor är rena innan du lägger upp mat.
- Lägg in kylvarorna först, kolla tempen i kylarna.
- Allt som passerat sista förbrukningsdag ska kasseras!!!
- Sortera olika typ av matvaror i olika lådor.
- Täck lådans botten med “bakplåtspapper” om den skall användas till bröd, brullar.
- Sortera bort de grönsaker som ser dåliga ut.
- Lägg mat redo för utdelning på rad på bord och stå bakom bordet vid utdelning.
- När vi får mycket frallor så brukar vi räkna hur många besökare vi har ute i kön, och fördela i bruna matavfallspåsar så varje besökare får ta en påse vardera.
Vid utdelning:
- Ha 1 solikylare som står vid dörren och släpper in besökare.
- Ha 1-2 solikylare som står inne i lokalen bakom bordet med mat.
- Släpp in 2-3 besökare åt gången.
- Solikylarna som står inne i lokalen: Ta på er nya rena handskar, säg åt besökare att inte röra på varor som inte är förpackade, och informera dom om att ni kan röra på maten med handskar istället och de kan peka på vad de vill ha.
- Innan ni påbörjar utdelningen, räkna hur mycket av vardera matvara vi har och dela det på hur många personer som står i kön utanför. Därefter kan man dela det rättvist och säga t.ex. att besökarna får ta 4 st såser, 2 st mjölk osv beroende på siffrorna och uträkningen.
Efter utdelning:
- Torka ur eller diska gråbackarna.
- Torka av alla ytorna
- Diska upp all disk som använts, torka och ställ tillbaka på sin plats.
- Källsortera: plast, glas, metall, kompost, papp och kartong.
- Kasta soporna bakom lokalen, det finns en station med olika kärl för avfall.
- Rengör kylarna, se till att inte lämna kvar mat i kylarna eller skafferiet som kan blir dåliga till nästa utdelningstillfälle. Torrvaror kan få vara kvar i lokalen, om de inte kommer bli dåliga till nästa utdelning.
- Sopa golvet, sopa upp smulor.
- Moppa golvet efter varje utdelning.
Lycka till och glöm inte, ha det kul!